2021-ųjų lapkričio 23 d. - įsimintina data visiems gyvūnų teisių aktyvistams Lietuvoje. Po nepailstančios kovos, Seimas žengė pirmąjį drąsų žingsnį siekiant uždrausti kailinių fermas. Pirmojo balsavimo dėl kailių fermų draudimo Lietuvoje metu, net 78 seimo nariai išreiškė palaikymą. Projektas perduotas į svarstymą komitetuose. Panašu, prasideda permainų metas

Pasaulinės sveikatos organizacijos teigimu, pasaulyje kasmet nuo oro taršos miršta apie 7 milijonai gyventojų. Ši problema neaplenkia ir mūsų, Europoje kasmet nuo oro taršos miršta apie 400,000, o Lietuvoje - 3,000 gyventojų. Panašu, kad kvėpuojame mirtį keliančiu pavojumi, tačiau retai apie jį susimąstome.

Naujausioje laidos serijoje kalbamės su Vilniaus Universiteto Klimato Kaitos grupės atstovu bei Hidrologijos ir Klimatologijos katedros mokslininku, prof. dr. Egidijumi Rimkumi. Pokalbio metu aptarėme neseniai paviešintą ir daug dėmesio sulaukusį tarpvyriausybinį klimato kaitos komisijos vertinimą (IPCC) bei artėjančią Jungtinių Tautų Klimato kaitos konferenciją Glazge (COP26).   

Grybų sezonui įsibėgėjus, mišką nuo ankstyvo ryto šukuoja entuziastingi grybautojai, tačiau retas supranta kokią reikšmę visai planetos ekosistemai turi šie unikalūs ir žmonių menkai ištyrinėti organizmai. Pasak grybų tyrinėtojos Aurėlijos Plūkės, nebūtų grybų, nebūtų ir mūsų, tad grybus reikia ne tik valgyti, bet ir jais žavėtis. Pažadame, po šio pokalbio pasivaikščiojimas miške bus daug turtingesnis!

Nors, vėliausiais duomenimis, beveik trečdalis Lietuvos gyventojų yra energetiniame nepritekliuje, o Europoje pagal šios problemos mastą esame antrieji, šis terminas mums dar naujas. Aš apie jį irgi sužinojau tik pernai, ir kai bandau papasakoti savo draugėms ar šeimos nariams, prie kokio projekto praleidžiu tiek laiko, šie tik pakelia antakį ir laukia paaiškinimo. Tačiau vos pradedu kalbėti apie šildymo kainas ar daugiabučių renovacijas, visi šią problemą atpažįstą.

Naujausioje laidos Išpakuota serijoje svečiuojasi danų verslininkas, restorano „Senatorių Pasažas“ savininkas ir ekologiško ūkio „Farmers Circle“ įkūrėjas Niels Peter Pretzmann. Pasak verslininko, jo tikslas – padėti kuo daugiau žmonių valgyti kokybišką ir ekologišką maistą, tačiau tai nelengvas iššūkis. Niels teigia, jog žmonės vis dar valgo nuodingą, pesticidų pagalba užaugintą maistą, o ekologiškiems ūkininkams taikomos itin sudėtingos taisyklės, trukdančios plėsti tvaraus maisto konceptą Lietuvoje. 

Kol kas viską darome iš savo lėšų, todėl Tavo parama Patreone mums reiškia labai daug:

Close Menu